Igualtat de gènere en arquitectura tècnica

Madrid, 26 de febrer de 2020
Presentació de l'informe ‘La arquitectura técnica en España: visión comparada entre hombres y mujeres'
27 febr. 2020

Enquesta sobre igualtat de gènere en la professió de l’arquitectura tècnica

Aquest dimecres 26 de febrer passat es van presentar els resultats d’una enquesta sobre igualtat de gènere en la professió de l’arquitectura tècnica titulada La arquitectura técnica en España: visión comparada entre hombres y mujeres.

L’acte, que va tindre lloc a la seu del Consell General de l’Arquitectura Tècnica d’Espanya (CGATE) a Madrid, va comptar amb la participació de Teresa Arnal Vidal, presidenta del Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers de l’Edificació de les Terres de l’Ebre (CAATEETE); Nagore Azuabarrena Anduaga, secretària de la Junta de Govern del Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Guipúscoa; Itziar Francín, responsable d’Investigació de GAD3 (consultora que ha fet l’estudi), i Melchor Izquierdo Matilla, vicepresident del CGATE.

Segons va afirmar Teresa Arnal, la finalitat d’aquesta enquesta sobre igualtat de gènere en la professió de l’arquitectura tècnica era “conèixer més a fons com valoren els professionals l’estat de la dona dins l’arquitectura tècnica, com hem evolucionat, en què hem avançat i quines línies d’actuació hem de seguir per a eliminar desigualtats”.

 

En les conclusions d’aquest informe es posa de manifest que la percepció del sector és eminentment “masculina” (69%). El 71% dels professionals considera insuficient el temps dedicat a la família o vida personal (73% en el cas masculí davant el 68% en el femení).

 

El 79% dels aparelladors i arquitectes tècnics espanyols col·legiats són homes, davant el 21% de dones. Fa vint anys, el percentatge de dones col·legiades en la professió no arribava al 7% (6,58% l’any 1990). Aquesta dada evidencia el major accés de la dona a una professió que tradicionalment s’ha percebut com a masculina. A més a més, el 75% de les arquitectes tècniques i aparelladores estimen que han tingut més dificultats que els seus companys homes per accedir a un lloc de treball.

No obstant això, i malgrat els avenços, les diferències per qüestió de gènere persisteixen i es fan més palpables en qüestions com la remuneració o l’accés a llocs de responsabilitat. En l’actualitat, la presència femenina en els òrgans de govern (27%) és superior al percentatge de col·legiades, excepte en els càrrecs de president, on la participació baixa al 7%.

 

L’informe denota que la presència de dones en les juntes de govern dels COAAT és del 27%; superior a la presència femenina col·legiada, que és del 21%. Això no obstant, en els càrrecs de president la participació baixa al 7%.

 

El Consell ha anunciat la creació del primer Observatori de Gènere del sector per aprofundir en aquestes qüestions i reduir les desigualtats.

Podeu consultar l’informe de resultats aquí.

Leave a Reply